Home  |  Kultura  |  Pripovetka Dejana Stojiljkovića u trci za prestižnu američku nagradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kultura

05. 01. 2021.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Pripovetka Dejana Stojiljkovića u trci za prestižnu američku nagradu

Pripovetka „Neonski bluz“ niškog pisca Dejana Stojiljkovića, našla se na godišnjem spisku dela koja će biti razmatrana za književnu nagradu „Edgar Alan Po“ .

Pripovetka „Neonski bluz“ prvobitno je objavljena na engleskom jeziku u antologiji „Belgrade Noir“ njujorškog izdavača „Akashic Books“. Antologija „Belgrade Noir“, čiji je urednik Milorad Ivanović, objavljena je 1. decembra 2020. godine kao deo „Akashic Noir“ serije. U njoj su, pored Stojiljkovića, svojim pričama zastupljeni i drugi domaći autori poput Muharema Bazdulja, Gorana Skrobonje, Vuleta Žurića, Ota Oltvanjija… Njihove pripovetke takođe će biti razmatrane za nagradu „Edgar“.

Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara 2021. – na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika biće poznata krajem aprila ili početkom maja, stoji u zvaničnom saopštenju udruženja „Mystery Writers of America“.

Nagradu „Edgar Alan Po“ ili popularno „Edgar“ dodeljuje udruženje „Mystery Writers of America“ sa sedištem u Nju Jorku. Nagrada se dodeljuje od 1946. godine u više kategorija. Među dosadašnjim dobitnicima su Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King kao i Noa Hauli, kreator serije „Fargo“ koji je ovu nagradu dobio 2017. za roman „Before the Fall“.

Dejan Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade „IMPAK Dablin“ i „Balkanika“, a strip adaptacija romana „Konstantinovo raskršće“ našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Dejan Stojiljković objavio je zbirku priča koja je dobila ime po istoimenoj pripoveci u izdanju Lagune, krajem 2020. godine.

Odlomak iz priče „Neonski bluz“ možete pročitati ovde

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage