Home  |  Izbori 2017  |  Niški studenti izneli i lokalne zahteve, nastavak protesta u ponedeljak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izbori 2017

13. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Niški studenti izneli i lokalne zahteve, nastavak protesta u ponedeljak

Na večerašnjem “Protestu protiv diktature”, niški studenti izneli su i “lokalne zahteve”. Spisak kažu nije konačan i pozivaju sve sindikate, organizacije i građane da im se pridruže, kako bi zajednički napravili jedinstvenu listu zahteva.

Niški studenti podsećaju da je od nekada regionalnog industrijskog centra, Niš postao grad iz koga mladi ne beže samo u inostranstvo već i u druge gradove Srbije u potrazi za egzistencijom.

Za takvo stanje optužuju “bahatu, neodgovornu, nesposobnu i korumpiranu lokalnu vlast”, a žrtve su, kako ističu svi,  studenti, radnici, penzioneri, novinari, lekari, sportisti, muzičari, glumci, književnici, privatnici, odnosno svi slojevi društva.

Zbog toga su kako kažu uz “republičke”, napravili i listu “lokalnih” zahteva a to su: “Stroža kontrola gradskog budžeta, državnih institucija i javnih funkcija, ukidanje duplih funkcija, transparentnost poslovanja, što podrazumeva i uvođenje prazne stolice u javnim preduzećima za građane koji bi kontrolisali njihov rad”. Traže i “ukidanje nepotizma, odnosno čišćenje opština od fiktivno zaposlenih”.

Zahtevaju “slobodu medija, što podrazumeva formiranje regionalnog javnog servisa. Pokretanje lokalne ekonomije, zaustavljanje pogubne privatizacije  i podsticanje lokalnog preduzentništva a ne stranih kompanija”.

Studenti insistiraju i na “zaštiti radničkih prava, isplati zarada radnicima propalih niških preduzeća i formiranju nezavisne inspekcije koja će kontrolisati uslove rada u pojedinim preduzećima”. Traže i “konačno izmeštanje pruge iz šireg centra grada i izgradnju azila za pse”.
Studenti kažu da ovo nisu konačni zahtevi i pozivaju sve sindikate, organizacije, građane, kako bi još konkretnije utvrdili listu “lokalnih zahteva”.

Inače, studenti ali i stariji građani su u okviru “Protesta protiv diktature”, večeras išli u protestnu šetnju Obrenovićevom ulicom, do Ekonomskog i Pravnog fakulteta, zatim do “Šivare”, odakle su se uputili nazad ka konačnom odredištu, Gradskoj kući u ulici 7. Juli.

Tokom šetnje građani su i večeras zastali kod "Banke dobročinstva", kako bi svako pomogao koliko može.

Nastavak protesta je zakazan za ponedeljak od 18 sati, a okupljanje je kao i do sada na Trgu Kralja Milana.         

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije