Home  |  Izbori 2017  |  Studenti izneli nove zahteve, profesori „uvek uz svoje studente“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izbori 2017

11. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Studenti izneli nove zahteve, profesori „uvek uz svoje studente“

Veliki broj mladih ali i starijih sugrađana, među kojima su bili i profesori sa pojedinih fakulteta i večeras su u Nišu protestovali „protiv diktature“. Niški studenti podržali su nove zahteve kolega iz Beograda i Novog Sada, a profesori s kojima smo razgovarali kažu da su „uvek uz svoje studente“

Niški studenti su se na večerašnjem protestu „protiv diktature“, pridružili zahtevima koje su sinoć uputile njihove kolege iz Beograda i Novog Sada.

Oni traže „ukidanje diktature i kompletnu smenu političke elite na čelu sa Vučićem, fer i slobodne izbore, kao osnovni preduslov za sprečavanje uvođenja apsolutizma u državi, hitno uređivanje biračkih spiskova, smenu članova RIK-a i REM-a.“ Studenti zahtevaju i „jednak tretman za sve predsedničke kandidate u medijima, stroge sankcije za kupovinu glasova i  ucenjivanje birača, uvođenje obaveznog tv duela, kao i transparentnost finansiranja političkih kampanja.“

Insistiraju i na „nezavisnoj proveri regularnosti izbora i krivičnoj odgovornosti za sve koji su učestvovali u izbornim manipulacijama.“

Traže i „slobodu medija, smenu odgovornih urednika RTS-a i RTV-a, kao i oštro sankcionisanje za sve koji su prekršili medijske zakone“.

Među zahtevima studenata je i „departizacija, odnosno momentalno razrešavanje sa dužnosti svih stranačkih i koruptivnih funkcionera u javnim preduzećima“. Zahtevaju „decentralizaciju, premeštanje političke moći na lokalni nivo, veće učešće građana u donošenju važnih odluka za društvo i direktan izbor lokalne vlasti“. 

Studenti zahtevaju i „promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, izmenu zakona o radu, ukidanje nezakonitog smanjenja plata i penzija, bolju zaštitu za trudnice i decu, veće subvencije za poljoprivrednike, reviziju sporazuma sa MMF-om, sprečavanje dalje privatizacije javnih preduzeća, i u potpunosti dostupno zdravstvo za sve građane“.

I na večerašnjem protestu, studente je podržalo i nekoliko profesora. Među njima bila je dekan Folozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović koja nam je rekla „da je svakog dana sa svojim studentima“.

„Mislim da je to i građanska i profesionalna obaveza. I kada nisu i kada su u pravu, a ovog puta jesu, ja sam uvek tu za njih“, kaže Natalija Jovanović.

Profesor Medicinskog fakulteta u Nišu Srđan Pešić nam je rekao da su studenti njegov jedini motiv zbog kojih je izašao na protest.

„Gde su moji studenti tu sam i ja, moj posao je da budem sa njima i kada greše i kada su u pravu, da ih podržim, savetujem i uvek budem sa njima, to je moja obaveza“, kaže Pešić.

Kometarišući izjavu Vučića „da je upozoravao na makedonski scenario koji se upravo dešava u Srbiji“, Pešić kaže da u Srbiji nema ni govora o takvom scenariju jer je kako smatra „kod nas veća dikatura nego što je to bio slučaj u Makedoniji“.

„Ovaj narod protestuje zbog nepotizma, korupcije, ludila i zavaravanja zdravog razuma, u Makedoniji imaju sasvim druge probleme“, izričit je Pešić.

Za profesora Filozofskog fakulteta u Nišu, a 1996/1997 godine jednog od vođa studentskih protesta protiv režima Slobodana Miloševića, Bobana Arsenijevića podrška studentima je kako kaže „jak motiv“.

„S duge strane moj osnovni motiv je sprečavanje uvođenja diktature. Veoma je teško za trenutnu situaciju u zemlji razlučiti da li je ona već u diktaturi ili na korak od nje, ali je evidentno da jedna osoba drži sve poluge vlasti u svojim rukama“, pojašnjava Arsenijević.

Izjavu Vučića „da je upozoravao na makedonski scenario, koji se sada događa u Srbiji“, Arsenijević tumači kao svesne Vučićeve izvjave jer zna koliko je „duboko zloupotrebio sistem i zašao u prava građana“, pa je tu izjavu stalno koristio kao alibi za ono za šta je bio svestan da će se dogoditi.

„Čak makedonski scenario uopšte nema negativnu notu, i tamo se dešavalo isto što i ovde, a to je pokušaj građana da se izbore sa trulom političkom scenom, i sprečavanje diktature koja u Makedoniji postoji koliko i ovde“, ističe Aresnijević.

Učesnici protesta „protiv dikatature“ i večeras su organizovali protesnu šetnju ulicama Niša, a kod studentskog doma kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta, pozivali su kolege da im se pridruže.

Ni večeras nije izostao perfomans „o(ne)svesti se“, kojom se aludira na fingirano onesvešćivanje u studiju aktiviste SNS-a tokom gostovanja Vučića sa roditeljima, kao i uključivanje bliceva na mobilnim telefonima „kako bi ih video RTS“.

Novi protest zakazan je za sutra od 18 sati a okupljanje je na Trgu Kralja Milana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije