Home  |  Izbori 2017  |  Podrška onima koji prijave izborne neregularnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izbori 2017

29. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio, BIRODI

Podrška onima koji prijave izborne neregularnosti

Svako ko primeti da postoji prevara, nepravilnost, zloupotreba, ili da se sprovode druge radnje koje predstavljaju opasnost da se izborni proces ne odvija prema Ustavu Republike Srbije i zakonima, to može da prijavi putem mejl adrese izbori@integrist.net. BIRODI je pokrenuo Mehanizam podrške uzbunjivačima u izbornom procesu.

U skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, Biro za društvena istraživanja će na predstojećim predsedničkim izborima pružati podršku svima koji ukažu na izborne neregularnosti.

Srbija je usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača stvorila zakonski okvir, koji ima manjkavosti u delu internog uzbunjivanja, navodi se u saopštenju BIRODI-ja, povodom prvog Međunarodnog dana uzbunjivača.

„Osobe za prijem uzbunjivača se biraju od strane rukovodećih organa, bez jasnih kriterijuma, nemaju tehničke uslove za rad. Pravna i medijska podrška uzbunjivačima, koju pružaju organizacije civilnog društva mogu biti samo dodatak i korekcija, ali ne i zamena pravnoj zaštiti regulatornih tela u oblasti borbe protiv korupcije. Izostanak kažnjivosti onih na koje uzbunjivači ukazuju destimulišu izbunjivanje. Pored nekažnjivosti, negativan ambijent za uzbunjivanje u Srbiji stvara medijska situacija i građanska autocenzura“, kažu u BIRODI-ju.

Mehanizam podrške uzbunjivačima odnosi se na državne službenike, funkcionere, članove izborih komisija, članove političkih partija, zaposlene i angažovane u Agenciji za borbu protiv korupcije, REM-u,  javnom sektoru, agencijama za marketing i istraživanja javnog mnjenja, a koji žele da iznesu svoje dokaze o kršenju izbornih procedura i zloupotrebi ovlašćenja od institucija koje se staraju o integritetu izbornog procesa.

BIRODI će institucijama dostaviti liflet sa detaljnim informacijama o mehanizmu podrške uzbunjivačima, medijskoj i međunarodnoj podršci svakome ko ukaže na štetne radnje koje dovode u pitanje legalnost izbornog procesa.

Komentari (3)

ostavi komentar
ned

02.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:37

prijava nepravilnosti

Kako je moguće ds žena koja ima 76 godina staru ličnu kartu a za novu nije ni podnela zahtev glasa i ko zna koliko ih još ima takvih.Ovo se dešava u Novom Kozjaku opština Alibunar

Odgovori
ned

02.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:04

Nezapečaćena biračka kutija u Šapcu

U Šapcu na biračkom mestu vrtić "Mladost" kutija u koju se ubacuju birački listići nije bila zapečaćena jutros oko 10:30h.

Odgovori
ned

02.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:48

neregularnost

Varošica (selo) Darosava opština Aranđelovac. Aktivisti Srpske Napredne Stranke idu od kuće do kuće sa spiskom i podsećaju glasače da izađu na izbore i glasaju za Aleksandra Vučića. Imaju neke spiskove sigurnih glasova.
Upravo su bili u mojoj zgradi mladi aktivisti SNS Stefan Majdak, Anđela Marković i Mladen Jovanović svi iz Darosave. Idu od kuće do kuće belim renault meganom u vlasništvu oca Mladena Jovanovića.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije