Home  |  Izbori 2017  |  Danijela Sremac: „U Srbiji se pravila stalno menjaju, u zavisnosti od lične političke potrebe"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izbori 2017

10. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Danijela Sremac: „U Srbiji se pravila stalno menjaju, u zavisnosti od lične političke potrebe"

Jedina kandidatkinja na predstojećim predsedničkim izborima je Danijela Sremac, Srpkinja odrasla u Americi. U kampanju je ušla, kako kaže, jer ne može da gleda rođake i ostale građane Srbije kako se muče, a decu kako odlaze iz zemlje. Podršku joj je pružila Reformistička stranka Niš.

Jedina dama među kandidatima za predsednika Srbije je Danijela Sremac, predsednica Srpskog Instituta iz Vašingtona. Govoreći o razlozima kandidovanja, programu i namerama, Danijela je rekla da ovdašnji sistem nije uređen, i nema osnovnih uslova za život.

„Narod želi da prosperira, mladi žele da se školuju i budu nagrađeni adekvatno za svoj trud, da dobiju posao. Borimo se za to što, nažalost, sada ne postoji u Srbiji. Osnovi demokratije su došli sa Balkana, a za uzvrat, naš narod u Srbiji, ne može da dobije beneficije demokratije“, kaže Sremac.

To potvrđuje, kako kaže, i sam proces kandidature i uslovi prema kojima se vode izborne kampanje.

„Ovde postoji samo 10 dana da se prikupi 10 hiljada potpisa za kandidaturu, a onda ostaju tek nedelja ili dve za kampanju, i onda se vode izbori. To je neviđeno u svakoj sređenoj državi, i ne predstavlja normalni demokratski proces, čak ni proces dozvoljen bivšem kandidatu, pre 5 godina je bio duži proces, nije bilo notara“, rekla je Danijela.

Ona upoređuje srpski sa sistemom u Americi, gde se poslednjih 200 godina isto vode izbori, poštuje se sistem, a kod nas se, tvrdi, pravila menjaju nekoliko puta godišnje, u zavisnosti od nečije lične političke potrebe.

Kao ogroman problem u Srbiji Danijela ističe odlazak mladih iz zemlje, pa kaže da bake i deke trebaju bolje da promisle kome će dati svoj glas na izborima, kako bi zadržali unuke da žive, školuju se i rade ovde.

„Najveći broj mladih koji pobegnu u Ameriku sa programa “Work and travel“ su iz Srbije, iako dolaze širom sveta, iz Perua, Brazila, Čilea, Bugarske. To govori mnogo toga. Ljudi čiji unuci i deca beže nisu slepi, valjda vide to“, kaže Danijela Sremac.

Danijela Sremac rođena je u Beogradu, a odrasla je u Americi. Državljanka je SAD i članica Republikanske partije. Kaže da je ušla u kampanju jer ne može da gleda rođake i sve ostale građane Srbije kako se muče i kako deca beže iz zemlje, već želi da im, kako kaže, omogući američki san u Srbiji, da rade i ostvare svoje snove.

Reformistička stranka Niš dala je podršku Danijeli Sremac, jer je, kako kažu u stranci, istaknuti borac za interese Srbije u dijaspori poslednjih 20-ak godina, jer se trudi da popravi imidž Srbije van njenih granica, i želi reforme društva koje je “duboko zaglibilo“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije