Home  |  COVID-19  |  Korona ušla u domove za stare, oboleo jedan korisnik i dva radnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

23. 11. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio, Južne vesti

Korona ušla u domove za stare, oboleo jedan korisnik i dva radnika

U domovima za stara lica u Nišu došlo je do zaražavanja koronavirusom. Virus je potvrđen kod jednog korisnika i jednog zaposlenog u Gerontološkom centru Niš, dok je u Domu za smeštaj odraslih i starijih „Čegarska dolina" pozitivan jedan zaposleni.

Kontaktirali smo direktore obe ustanove socijalne zaštite, kako bi potvrdili informaciju. Dejan Stojanović, direktor Doma za smeštaj odraslih i starijih „Čegarska dolina" je za City radio izjavio da je u Čegarskoj dolini zaražena jedna zaposlena koja je već dve nedelje van ustanove. Verovatno je došlo do zaražavanja u njenoj porodici s obzirom da joj je i suprug pozitivan, objašnjava  direktor i napominje da su svi ostali radnici kao i korisnici su dobro, bez bilo kakvih sumnji na Covid.  

Stojanović je dodao da se u domu sprovode sve mere kako ne bi došlo do zaražavanja i istakao da su posete zabranjene jos od početka pandemije, te da oni nisu ni skidali zabranu, jer nas virus nije ni napuštao.

Direktorka Gerontološkog centra Niš, Slađana Maranović Nikolić, kaže: prema podacima iz evidencije Ministarstva i informacijama dobijenim od epidemiologa Instituta za javno zdravlje Niš, u Gerontološkom centru je 21. novembra 2020. godine, evidentirano zaražavanje kod jedne korisnice na smeštaju u ustanovi. Dodaje da se ne beleži pojava oboljevanja zaposlenih u ustanovi.

Međutim, kako prenose Južne vesti iz Instituta za javno zdravlje Niš potvrdili su da u Gerontološkom centru ima dvoje pozitivnih na koronavirus. Zaražen je jedan korisnik koji je upućen na bolničko lečenje u KC Niš. Kod jednog upošljenog je dokazan takođe virus SARS CoV-2, inače radi se o osobi koja je već povučena s posla jer je imala meru 14 dnevne izolacije pošto je Covid oboljenje dokazano kod člana uže porodice - navode iz Instituta.

Podsetimo, u prvom talasu koronavirusa u Gerontološkom centru je preminulo oko 50 korisnika prema podacima Tužilaštva, a njih 200 je u aprilu bilo upućeno na lečenje u Klinički centar. Tadašnji direktor Milan Stevanović uhapšen je jer nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje virusa.

Gerontološki centar Niš i Dom za smeštaj odraslih i starijih „Čegarska dolina" od juče su na spisku ustanova socijalne zaštite u kojima je potvrđena infekcija koronavirusa. Podaci su objavljeni na sajtu Ministrstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali bez konkretnih podataka o broju zaraženih.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage