Home  |  COVID-19  |  Steva Stanišić – doktor koji na poslu ostavlja srce i dušu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

20. 11. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

Steva Stanišić – doktor koji na poslu ostavlja srce i dušu

11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, Republika Srbija dodeljivala je odlikovanja najzaslužnijima u borbi protiv koronavirusa. Na toj listi našli su se mnogi pojedinici i organizacije, ali nije bilo svih koji su u ovoj borbi dali svoj doprinos. Jedan od njih je i dr Steva Stanišić, načelnik intenzivne nege na Infektivnoj klinici u Nišu. Zbog toga je njegov kolega, hirurg Bojan Jovanović, pokrenuo inicijativu da se ovom lekaru dodeli nagrada „11 januar“, koja se svake godine dodeljuje za izuzetna dostignuća.

Dr Stanišić nalazi se u izolaciji jer se zarazio kada je bez skafandera ušao da pomogne pacijentu obolelom od koronavirusa. On se razboleo kada je imao intubaciju jednog teškog pacijenta koji je kovid pozitivan, objašnjava za City radio dr Bojan Jovanović.

„Čovek je imao hitan slučaj, nije moglo da se gubi vreme i on je zbog toga utrčao samo sa maskom. Nije bio adekvatno zaštićen i tako se i zarazio. Nije mario mnogo za svoje zdravlje da bi pomogao drugom čoveku, što je danas retkost“, rekao je Jovanović i dodao da je ono što je objavio na fejsbuku bio jedan moralan čin podrške čoveku koji je toliko toga uložio u svoj posao.

On je tada napisao da je dr Steva Stanišić više vremena proveo u skafanderu nego sa svojom porodicom, kao i da zaslužuje orden jer je, pored svih zasluga, jedan kulturan, obrazovan, nenametljiv čovek, koji se ne reklamira. Ovaj lekar je takođe jedan od retkih koji ima dve specijalizacije, i to iz oblasti anesteziologije i infektivnih bolesti, što je u borbi protiv koronavirusa najpotrebnije.

Jovanović je istakao da je dr Steva u medicinskim krugovima važi za erudiciju i da svi jako dobro znaju koliko truda ulaže. Drago mu je, međutim, što je šira javnost imala prilike da čuje za ovog izuzetnog čoveka.

„Ja Stevu poznajem godinama, znam da je njegov rad nešto permanentno, kao i njegova predanost i požrtvovanje. Mislim da treba da se čuje da postoji jedan takav čovek koji ostavlja srce i dušu na poslu, koji je bezgranično posvećen pacijentima“, izjavio je on.

Objasnio je i situaciju u vezi sa čovekom koji je 38 dana bio na respiratoru, a koga je dr Stanišić spasao.

„On je jednom veštinom i znanjem kalkulisao i čekao trenutak kad i kako oporaviti tog čoveka i uspeo je da ga skine sa respiratora. Čovek je živ i zdrav. To nije lako jer svaka mehanička ventilacija nosi mnogo nuspojava, od atrofije mišića do nekih ozbiljnijih problema“, rekao je dr Bojan.

Inicijativu za dodelu najvećeg gradskog priznanja podržale su mnoge Stanišićeve kolege, a predlog će otići kada se bude otvorio konkurs za dodelu te nagrade, naglašava Jovanović. Kaže i da nije očekivao da će se toliko medija interesovati, kao ni da će se toliko kolega javiti.

„Nisam očekivao ovakvu popularnost. Steva nije ni znao. Čuli smo se posle par dana i bio je zatečen. Kao što je svakom drago kada ga hvale, tako je i njemu bilo drago, ali ni on to nije očekivao“, kazao je dr Bojan Jovanović i zaključio da dr Steva Stanišić i te kako zaslužuje svu medijsku pažnju i da treba da se čuje za njega.

„Čovek koji je sa respiratora skinuo pacijenta posle 38 dana, čovek koji uvek govori Za mnom, a ne Napred!, kulturan, obrazovan, nenametljiv, ne reklamira se. Stevo, prijatelju dragi, čast mi je što smo Braća i prijatelji i siguran sam da ima neko na nebu koji na kraju daje ono najbitnije ordenje”, napisao je Jovanović u svojoj objavi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage