Home  |  COVID-19  |  Svetski dan bubrega
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

14. 03. 2013.

Izvor: City radio, Dom zdravlja Niš

Svaka deseta odrasla osoba u svetu ima neki oblik oštećenja bubrega

Svetski dan bubrega

Danas se u više od 100 zemalja širom sveta obeležava Svetski dan bubrega pod sloganom „Bubrezi za život – sprečite akutno oštećenje bubrega!”. Na listi čekanja za transplantaciju bubrega u Srbiji nalazi se 658 osoba.

Povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, prekomerna telesna težina, starost iznad 50 godina, ako je u porodici bilo bolesti bubreka, malokrvnost - barem jedna od ovih stavki trebalo bi da bude povod da se javimo izabranom lekaru i proverimo svoj rizik za bolesti bubrega.

U našoj zemlji, svom izabranom lekaru u svim službama domova zdravlja zbog oboljenja bubrega i mokraćnih puteva su se obratile 543.172 osobe, bolnički se lečilo njih 35.105, a 2.147 osoba je umrlo u 2011. godini.

Oboljenje bubrega najčešće je posledica šećerne bolesti i povišenog krvnog pritiska. Istraživanja u svetu pokazala su da približno svaka deseta odrasla osoba ima neki oblik oštećenja bubrega.

Hronična bubrežna insuficijencija nekoliko puta povećava rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, povišenog pritiska, završnog stadijuma bubrežne bolesti (uremije) i preranu smrt (pre 65. godine života).

U stadijumu terminalne bubrežne insuficijencije (otkazivanja funkcije bubrega) sprovodi se dijaliza ili se transplantira bubreg.

Broj osiguranih lica koji se leče postupcima dijalize u zdravstvenim ustanovama iznosio je 4247 u Republici Srbiji u 2012. godini. Na peritoneumskom programu, koji uključuje i lečenje dijalizom u kućnim uslovima, dijalizirano je 466 pacijenata. Ukupan broj pacijenata/osiguranih lica na hroničnom programu lečenja postupcima dijalize u Republici Srbiji iznosio je 4713.

Transplantacija bubrega zasniva se na presađivanju organa, koji se mogu dobiti od živih ili umrlih osoba.

U Srbiji se transplantacije bubrega obavljaju u pet zdravstvenih ustanova. Tokom 2012. godine od ukupno 79 transplantiranih bubrega, 47 presađenih bubrega uzeto je od umrlih donora. Na listi čekanja za transplantaciju bubrega nalazi se 658 osoba.

Bolesti bubrega moguće je na vreme dijagnostikovati.

Pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska mogu se otkriti rani znaci bubrežne bolesti.

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju (The International Society of Nephrology) i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg (International Federation of Kidney Foundations).

Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u martu mesecu, a cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i upoznavanje javnosti da su bolesti bubrega česte, opasne i izlečive.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

28.10.

2013.

svetlana [neregistrovani] u 22:21

nefrologija

zelim nekom da pomognem,da usrecim tako sto bi mu poklonila svoj organ tj:bubreg

Odgovori
pon

28.10.

2013.

ceca [neregistrovani] u 22:12

poklonicu bubreg

molim Vas javite se kome je potreban bubreg zelim da doniram.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage