Home  |  COVID-19  |  Mlađe žene češće posećuju ginekologa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

COVID-19

18. 10. 2012. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Mlađe žene češće posećuju ginekologa

Prema novom pravilniku Fonda za zdravstvenu zaštitu, koji je donesen u februaru, žene mogu jednom u 3 godine da obave sistematski pregled, a na preventivni pregled treba obavezno da idu jednom godišnje.

U medijima se ovih dana vodila polemika o odluci Fonda za učestalost ginekoloških pregleda. Pojedini su pogrešno tumačili ovu odluku govoreći da u pravilniku stoji da ginekološki pregled treba vršiti jednom u 3 godine. Zapravo, odluka se odnosi na sistematski ginekološki pregled.

Sistematski pregled, koji prema pravilniku treba vršiti jednom u 3 godine, podrazumeva kolposkopiju (pregled grlića materice pod mikroskopom), proveru citološkog brisa (PAPA test) i vaginalni pregled. Ukoliko žena ima bilo kakve tegobe, krvarenja, promene treba odmah da se javi svom lekaru i u tim slučajevima kompletni pregled se radi bez obzira da li je prošlo 3 godine od poslednjeg pregleda.

Skrining (trijaža, pretraga) je redovni preventivni pregled žena koje nemaju nikakve tegobe i treba ga obavljati jednom u godinu dana. On podrazumeva citološki pregled i proveru vaginalnog sekreta. Ima za cilj sprečavanje pojave bolesti, odnosno otkrivanje bolesti u najranijoj fazi kada je i stepen izlečenja najveći. Skrining započinje 3 godine nakon početka seksualne aktivnosti ili od dvadesete godine najkasnije i traje do ženine 65-te godine.

Posle raka dojke, rak grlića materice je najčešće oboljenje kod žena u Srbiji. Po broju obolelih od raka grlića materice prvi smo među zemljama u regionu. Takođe smo prvi i po broju smrtnosti izazvane ovim oboljenjem. Malo je žena koje obavljaju preventivne preglede i zato se ređe otkriva bolest u ranoj fazi, kaže ginekolog Doma zdravlja, dr Monika Matejić.

U anketi za City radio, naše sugrađanke su nam odgovarale na pitanje koliko često posećuju ginekologa. Najčešći odgovori su bili da to rade jednom ili najviše dva puta godišnje, dok one koje redovnije idu na preglede su samo trudnice. Naišli smo i na sugrađanku koja nikada nije išla na ginekološki pregled jer, kako kaže, to joj nije potrebno, a ima 26 godina! Bez obzira na starosnu dob, sve su nam rekle da to rade jako retko ili uopšte ne rade.

“Svest žena u Srbiji u vezi sa preventivnim pregledima i njihovoj važnosti za rano otkrivanje bolesti i uspešnije lečenje je na jako niskom nivou. Mi još uvek nemamo zakonski regulisane načine da nateramo žene da češće dolaze na preglede, ali se trudimo na sve načine, a najviše putem medija da svest žena o tom problemu podignemo na viši nivo. Mi u Domu zdravlja imamo 18 ginekologa i veoma dobro regulisan sistem zakazivanja, ali uprkos tome ta zdravstvena kultura žena je i dalje na jako niskom nivou. Češće nam se javljaju devojke, što je jako dobro, ali ni one nisu potuno obaveštene kako i koliko puta bi trebalo da dolaze na preventivne preglede”, rekla je dr Monika Matejić, ginekolog Doma zdravlja u Nišu.

Ona je dodala i to da, to što žena nema nikakvih simptoma ne znači da je zdrava. Shodno tome svaka žena ili devojka treba da obavlja redovne preventivne preglede i da utiče i na druge žene koje je okružuju da i one to rade minimum jednom godišnje.

Zakažite svoj preventivni pregled na broj 0700 303 503.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

05.08.

2015.

Predrag [neregistrovani] u 14:27

Najbolja doktorka

Mogu za ovu doktoricu da kazem da je najbolja i svima je preporucujem.

Odgovori
pon

25.08.

2014.

Slavica Ratkovic Savic [neregistrovani] u 16:44

Mlade devojke posecujte ginekologa sve cesce

Mlade devojke ako niste izabrale svoje lekare na ginekologiji u Domu zdravlja. Ja vam preporucujem dr.Moniku Matejic.. Najbolja i necete pogersiti......... hvala unapred

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage